În acest articol vom vorbi despre impulsuri și ce ne face să fim noi. O viziune atrăgătoare este un lucru foarte bun.
Dar dacă în realitate nu suntem motivați să devenim mai motivați? Sau dacă persoana pe care vrei tu să o ajuți se află în această situație?
În primul rând trebuie să cauți mai adânc în tine pentru a găsi un factor de motivație.
Ceva să te inspire mai mult decât imaginea succesului în proiectul pe care vrei să-l realizezi.
Va trebui să găsești o bază pentru a te convinge să acționezi și impulsul care să te facă să depășești inerția și amânările repetate.
De multe ori auzim expresia „banii fac ca pământul să se învârtească” – vreau să știi că nu este așa.
Banii sunt doar un instrument în tot ceea ce facem, banii sunt doar o mică parte din răsplata finalizării unui proiect.
Am prieteni care au lucrat pe salarii foarte mari dar din cauza colectivului au plecat. Și pot spune multe exemple care contrazice această zicală.
Dacă începi să cauți impulsul care te motivează și te face să treci peste toate, atunci ești pe drumul cel bun.
Pe parcurs e posibil să găsești alt impuls, aici depinde pe ce tronson de drum ești. Fiecare impuls poate fi diferit, dar ele au ceva în comun, toate te ajută să ajungi unde vrei.
Cum spuneam și în articolul trecut (construirea unei viziuni puternice), întocmirea unui plan, este esențial. Nu trebuie acum să fie perfect ci trebuie doar să-ți pornească motoarele.
Eu voi scrie din experiența mea cele 8 impulsuri pe care le-am descoperit și care m-au ajutat în diferite perioade ale planului. Cele 8 impulsuri sunt:
Banii
De foarte multe ori mi-am spus „dacă voi face acest lucru, voi câștiga mulți bani și totul va fi bine”.
Cu timpul am învățat că banii sunt doar un factor „de igienă” și de cele mai multe ori reprezintă o ultimă măsură a succesului.
Fiecare om e diferit și când te simți în siguranță cu banii pe care îi câștigi nu te mai motivează partea financiară așa de mult.
Puterea
„Dacă duc la bun sfârșit acest proiect voi avea puterea să controlez echipa și chiar mediul în care mă învârt”. Nu toată lumea vrea să fie în vârful vârfului sau în topul topurilor.
Unii iubesc atât de mult ceea ce fac încât nici nu-i interesează de funcții sau grade. Ei pur și simplu iubesc ceea ce fac. Dar e și polul opus în care vrei din ce în ce mai multă putere.
Vrei să fii controlez tu totul, vrei ca toată lumea să-ți raporteze ție. Crezi că fără tine nu se mișcă nimic.
Din toate ședințele de coaching, mentoring și training am auzit de nenumărate ori expresia „haosul va domni dacă voi ceda puterea altcuiva.”
Puterea reprezintă unul din cele 8 impulsuri destul de motivante pentru anumite categorii de persoane.
Sexul
„Cu cât fac mai repede acest lucru voi fi mai carismatic, mai atrăgător mai sexy.” E un impuls care poate să te arunce într-o latură incomodă sau puțin ieșită din sfera glumelor bune.
De ce să ne ascundem printre degete, sexul joacă un rol foarte important în toată lumea.
Trebuie să avem grijă ce impresii sau cum apreciem pe cel de lângă noi.
Invidia
„Vreau funcția lui”, „vreau ceea ce are el”, „vreau să fiu în locul lui” doar trei fraze ce rezultă din indivie.
Pentru a face din invidie un impuls motivațional, putem să reformulăm puțin fraza:
- „dacă el poate, eu sigur pot mai mult”;
- „ce funcție înaltă are dar eu voi putea să ajung și mai sus ca el”.
Mândria
E un impuls atât de motivațional dar tot timpul la limită, cum spune și expresia „stai pe o lamă cu două tăișuri„. De foarte multe ori mi-am spus „au spus că nu voi reuși niciodată, o să le arăt eu că pot și că voi realiza tot ce am spus.”. Una din cele mai motivaționale fraze din cele 8 impulsuri.
Simțul datoriei
„Trebuie să fac acest lucru deoarece sunt un angajat exemplar și trebuie”. Un impuls eficient dar destul de volatil.
Acest impuls poate să te ducă într-o zonă de apărare. O zonă în care faci ceva pentru că trebuie, nu pentru că vrei tu cu adevărat.
Speranța
Aici o să spun un singur lucru „fără speranță nu există motivație” – voi dezvolta într-un articol separat, această temă amplă, privind speranța.
Succesul
Când duci la bun sfârșit un proiect, te bucuri atât de mult încât uiți prin câte ai trecut și ești motivat să începi următorul proiect.
Pot confirma că succesul e pe primul loc în tot ceea ce înseamnă motivație. Chiar dacă e ultimul din cele 8 impulsuri, e primul în topul motivației.
Pe lângă cele 8 impulsuri mai sunt și altele care te fac să ajungi acolo unde dorești. Ca exemple: respectul, rivalitatea dintre frați, altruismul, convingerile personale, credințele, patriotismul etc.
Experții Yes Academy a dezvoltat 4 programe experiențiale de învățare într-un mod creativ și inovativ. Cele 4 programe sunt prezentate aici și pe pagina de facebook..
Vrei să-ți descoperi impulsul care te facă să mergi mai departe?
Vrei să-ți faci un plan de acțiune?
Vrei să te organizezi mai bine și să fii mai motivat să acționezi?
Trimite un mail și hai să discutăm.
Care e impulsul tău motivațional?