5 conversatii dificile articol image

5 conversatii dificile

yesacademyDezvoltare personala 3 Comments

5 conversatii dificile pe care le întâlnim la tot pasul. Ne lovim de ele în fiecare zi, la birou, acasa, pe stradă, în metrou, în tren. în autobuz…si pot continua așa până mâine.

Sunt vorbe care nu ai vrea să le „scapi” niciodată la locul de muncă. Acestea au o încărcătură specială și te vor face să arăți rău, chiar dacă ele sunt adevărate. Nu mă refer la greșeli gramaticale, glume sau farse care destind puțin atmosfera, ci la acelea care au energia și puterea să-ți afecteze cariera.

Cele 5 conversatii dificile sunt:

  1. Nu este corect
  2. Dintotdeauna s-a făcut așa.
  3. Cred…/Cred că e o idee proastă…/Îți voi adresa o întrebare stupidă…
  4. Durează un minut
  5. E leneș/Incompetent/un măscărici

Mai jos o să scriu 5 conversatii dificile pe care le-am auzit în sesiunile de training, coaching și team building.

1. Nu este corect!

Toți știm că viața nu e corectă. Dacă spui astfel de vorbe vei fi considerat un imatur, naiv sau fără experiență. Important este să nu te axezi pe problemă, ci mai degrabă pe efectele care le va genera.

De exemplu, ai putea spune: „Am observat că Andrei a fost ales să se ocupe de proiectul la care doream să lucrez. Ai putea să-mi spui, te rog, care au fost criteriile pentru care l-ai ales pe el? Aș vrea să le știu pentru că vreau să mi le dezvolt și eu.

Cea mai des întâlnită vorbă din cele 5 conversatii dificile!

conversatii dificile cu yes academy curs imagine inima 600x800

2. Dintotdeauna s-a făcut așa.

Trăim în vremuri în care tehnologia avansează de la o zi la alta, iar un proces vechi de șase luni poate fi depășit. Rostind aceste cuvinte vei părea o persoană leneșă care fuge de schimbări și dezvoltare, și în același timp îl vor face pe șeful tău să se întrebe dacă a ales persoana potrivită.

3. Cred…/Cred că e o idee proastă…/Îți voi adresa o întrebare stupidă…

Aceste fraze îți vor diminua din credibilitate instantaneu. Chiar dacă urmează să spui ceva grozav, după un astfel de început nimeni nu te mai bagă în seamă. Pornește încrezător și încerca să nu fii cel mai mare critic al tău.

Crede cu tărie în ce spui și automat și ceilalți vor crede. Dacă ești cu adevărat într-o situație în care chiar nu știi, poți spune: „În acest moment nu știu, dar aflu și voi veni cu detalii amănunțite.

Acest tip de conversatii dificile te pot aduce foarte usor intr-o lumină în care nu vrei să fii pus. E bine de văzut când folosim astfel de fraze să le conștientizăm și să scoatem din vocabularul de zi cu zi.

4. Durează un minut

E o frază care o aud foarte des și e din ce în ce mai folosită. Chiar dacă te miști rapid și chiar poți face acest lucru într-un minut, percepția care și-o face cineva despre tine e alta.

Vei fi catalogat ca fiind o persoană agitată și grăbită. Uneori e chiar imposibil să termini o sarcină în mai puțin de 60 de secunde. Sfatul meu e să folosești „nu va dura mult”, deoarece creezi impresia că vei lucra pe îndelete, chiar dacă va dura puțin cam mult.

5. E leneș/Incompetent/un măscărici

Când vorbești o persoană de rău sau o judeci, faci cea mai mare greșeală posibilă.

Dacă acea informație e adevărată, automat toată lumea știe și au acceptat acest lucru; dacă nu e adevărată, tu îți vei vei creea imaginea de măscărici și bârfitor.

Toată lumea cunoaște persoanele rele și incompetente din companie. Dacă nu vrei să le ajuți pentru a se dezvolta, nu ai nici un drept să vorbești sau să judeci, deoarece „roata se întoarce”.

workshop 5 conversatii dificile cu yes academy echipa imagine 800x600

Când vrei să te arunci într-o conversație dificilă ar trebuie să te gândești dacă nu cumva îți lipsește condimentul secret?

Cele 5 conversatii dificile sunt:

  1. Nu este corect
  2. Dintotdeauna s-a făcut așa.
  3. Cred…/Cred că e o idee proastă…/Îți voi adresa o întrebare stupidă…
  4. Durează un minut
  5. E leneș/Incompetent/un măscărici

Tu care din cele 5 conversatii dificile le-ai auzit?

În loc de concluzie

Evită folosirea acestor fraze, indiferent de context. Mai întâi ascultă de 2 ori și apoi vorbește o dată, de aceea avem o gură și două urechi :).

Dacă vrei să înveți cum să lucrez la aceste fraze te așteptăm la un training de conversatii dificile. Un training de comunicare aplicat si plin de invataturi uzuale.

Dacă vrei să creezi un proces de comunicare sau de interacțiune în cadrul echipei îți recomandăm programele de training, team building sau cele experiențiale de la Yes Academy.

Dacă vrei să acționezi asupra lucrurilor pe care le faci îți recomandăm și cursurile de pe Coursera.

Sunt multe fraze care iti iau din credibilitate si te pun intr-o postură mai puțin favorabilă dar cel mai grav este că îți poate afecta cariera grav.

Tu ce cuvinte sau fraze ai auzit în discuțiile cu colegii și s-au dovedit total neconstructive și dăunătoare? Scrie-ne un comentariu să discutăm împreună.

Ce spui de cele 5 conversatii dificile?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *