imagine cu Principii pentru un self leadership autentic pentru dezvoltare personala 1200x675

Principii pentru un self leadership autentic

yesacademyLeadership 1 Comment

Cele 8 Principii pentru un self leadership autentic sunt: responsabilitatea, observarea, conștiința, inteligența emoțională, responsabilitatea financiară, crearea unor obiective personale și profesionale și ACȚIUNE.

În leadership totul se rezumă la oameni, viziune și acțiune. Ce pot să fac pentru a fi un lider mai bun? Ce pot face să îmi dezvolt un leadership personal autentic? Din experiența mea am văzut că cele 8 principii pentru un self leadership autentic, din acest articol au dat rezultate.

Self leadership se referă la modul în care te controlezi pe tine, deoarece totul începe de la propria persoană în leadership. Dacă vrei să-i conduci pe alții mai întâi e indicat să te conduci pe tine. Și aici vine întrebarea: Cum să mă conduc pe mine, astfel încât să-i conduc pe ceilalți?

Pentru mine self leadership se rezumă la modul în care mă conduc să aduc rezultate în viață și în business.

Care sunt cele 8 principii pentru un self leadership autentic?

 1. Sunt responsabil pentru acțiunile mele.
 2. Sunt un observator asupra vieții mele.
 3. Sunt conștient de acțiunile mele.
 4. Îmi dezvolt inteligența emoțională și socială.
 5. Sunt mai responsabil financiar.
 6. Mă îngrijesc de sănătatea fizică.
 7. Creez obiective, planuri de acțiune și obiceiuri care mă duc către succes.
 8. Acțiune, acțiune, acțiune și încă puțină acțiune.

Sunt atât de multe lucruri și acțiuni care mă sabotează să nu ajung acolo unde vreau. Cel mai mare sabotor sunt EU. Eu sunt responsabil pentru tot ceea ce se întâmplă în viața mea.

EU sunt cel care decide ce vrea cu adevărat. Chiar dacă EU sunt în centru asta nu înseamnă că nu sunt umil și ascult de cei din jurul meu. A asculta ce spun cei din jur e una din cele mai importante calități ale unui lider.

Aceste 8 principii pentru un self leadership autentic m-au ajutat să dezvolt programul de Dance with leadership. Un program de self leadership autentic care pune acțiunea pe primul loc. Un program în care învățăm să dansăm cu leadership-ul la propriu.

Tu ce faci pentru tine?

Ca leader e bine să conduci dar e important să te lași și condus. Am învățat din practică cât de greu e să te lași condus. A trebuit să supăr mulți oameni până să conștientizez cât de important e să ascult.

Dar gata cu vorba, să trecem la acțiune și la detalii despre cele 8 principii pentru un self leadership autentic.  

dezvoltare personala imagine cana self leadership 1200x768

1. Sunt responsabil pentru acțiunile mele

Mi-am dat seamă că sunt responsabil și că trebuie să-mi asum acțiunile și consecințele. Da! E foarte dificil să fac asta dar e cu TREBUIE aici. Știu că în dezvoltare personală, training și leadership nu ar fi indicat să existe trebuie. Aici tu decizi dacă vrei să fii responsabil sau nu.

Nu poate nimeni să-ți spună ce să faci sau cum să faci, dacă tu nu vrei să accepți.

Ego-ul nostru ne face să fim încăpățânați și să nu mai fim atenți la modul în care comunicăm. De aici apar atât de multe conversații dificile și nu mai reușim să comunicăm asertiv.

Să nu uităm un lucru: „Acțiunile reflectă caracterul pe care îl ai!

Uneori ajungi lider fără să vrei deoarece ești promovat sau recunosct de echipă ca un lider autentic și plin de carismă. Află din acest articol cum poți să-ți tii motivația și puterea de a fi lider.

2. Sunt un observator asupra vieții mele

Cel mai greu e să stai și să te analizezi și să te observi. Cel mai greu a fost să-mi vizualizez punctele slabe și să lucrez asupra lor. Mi-a fost foarte greu să vorbesc despre obiceiurile rele pe care le am. Mi-a fost greu să fiu un observator asupra vieții mele.

Un exercițiu simplu prin care să te vezi exact așa cum ești: „Stai 5 minute cu fața în oglindă și privește-te în ochi. Stai acolo și uite-te la tine și vezi dacă ai curaj să te uiți în proprii ochi.

După ce înveți să te observi vei trece la o etapă foarte importantă în dezvoltarea personală, numită acțiune. Am dezvoltat un workshop MOVE to you, care te va trece prin toate aceste etape.

principii pentru un self leadership autentic cu piese din team building yes academy imagine 1200x768

3. Sunt conștient de acțiunile mele

După ce am trecut de observarea am început să fiu mai conștient de acțiunile mele.

Am început să văd ce înseamnă să fiu responsabil, cu mine în primul rând. Nu îmi iese tot timpul să fiu conștient dar mă chinui. Cred că e o luptă continuă în a fi conștient. Foarte mult mă ajută meditația și rugăciunea.

Cel mai greu lucru este să-mi dezvolt obiceiul consecvenței. Să fiu consecvent în tot ceea ce fac. Acest lucru se poate transforma într-un obicei dacă îți creezi ancore.

De exemplu: Dacă vrei să mergi la alergat. Intră într-un grup dedicat și găsește pe cineva cu acelaș obicei ca tine. Te va ajuta enorm.

Sunt multe ancore pe care ți le poți crea și care să te aducă în prezent.

4. Îmi dezvolt inteligența emoțională și socială

Prima dată am aflat de inteligență emoțională și socială de la Daniel Goleman.

Inteligența emoțională e extrem de importantă în tot ceea ce facem indiferent că suntem lideri sau nu. Inteligența emoțională ne ajută să stăpânim emițiile și să fim mai stăpâni pe sine.

Dacă începi să practici EQ o să vezi o îmbunătățire la comportamentul tău și la modul în care stabilești relații. În self leadership e un pilon de bază EQ.

Am ajuns la jumătatea celor 8 principii pentru un self leadership autentic. Până acum am avut: responsabilitatea, observarea, conștiința, inteligența emoțională. Mai urmează încă 4 principii extrem de importante în self leadership.

Dacă vrei să aprofundezi aceste principii te așteptăm la workshop-ul DANCE with Leadership.

5. Sunt mai responsabil financiar

Responsabilitatea financiară joacă un rol extrem de important în viața noastră. Un lider autentic e cel care stăpânește banii nu bani pe el. Educația financiară ne ajută să fim mai stăpâni pe noi și pe finanțele noastre.

Ca lider, antreprenor, conducător de business sau investitor e indicat să știi unde sunt banii tăi și ce se face cu ei. E indicat să ții o evidență asupra ieșirilor și intrărilor de bani.

Poți face acest lucru extrem de ușor printr-un excel online, la care să ai acces doar tu. În el să scrii câți bani ai câștigat și pe ce i-ai cheltuit.

Tu ce faci pentru a te menție sănătos fizic?

principii pentru un self leadership autentic imagine sport cu yes academy training 1200x853

6. Mă îngrijesc de sănătatea fizică

Deoarece sănătatea fizică e extrem de importantă pentru mine, am început un program de alergat. Chiar am și un obiectiv pentru 2021 – să alerg 500 km. Știu că nu este mult dar e un obiectiv măreț pentru mine.

Update: Acest obiectiv pe 2021 a fost atins și vreau să spun că a fost destul de greu dar a meritat. Un obiectiv pentru 2022 va fi să alerg 700 km și sper să revin și să postez rezultatul.

Pe lângă alergat am început să fac exerciții fizice în fiecare zi. Și vreau să vă spun că alături de o alimentație sănătoasă, am început să mă simt mai bine și să am mai multă energie.

7. Creez obiective, planuri de acțiune și obiceiuri care mă duc către succes

Planificarea și elaborarea unui plan de acțiune va duce la succes. Cât de frumos sună fraza acestea.

E foarte simplu să-ți stabilești obiectivele și să te gândești la un plan. Greul abia aici vine. Cât de motivat ești să te apuci de muncă și să înveți pentru a duce la bun sfârșit obiectivul.

Dacă un obiectiv este ușor de atins, atunci nu e destul de măreț. Un obiectiv te scoate din zona de confort și te învață lucruri noi. Câte planuri de acțiune ți-ai făcut până acum?

Cred că cele mai provocatoare sunt conversațiile dificile deoarece ele te scot total din zona de confort și te forțează să dobândești abilități noi pentru a le gestiona.

Focus pe un singur lucru pe care dorești să-l îmbunătățești și o să vezi că rezultatele încep să apară.

E indicat să ai câte un plan pentru cele 3 domenii ale vieții: sănătate, familie și business. Sunt mai multe domenii ale vieții dar hai să începem de aici.

Un obicei pentru a intra în rutia ta zilnică are nevoie de 67 de zile. Dacă repeți zilnic un lucru timp de 67 de zile ajungi să-l faci involuntar. Nu degeaba există și zicala „repetiția e mama învățăturii”

Cursul de dezvoltare personală MOVE to you e pentru tine. Dacă vrei să acționezi și să-ți creezi obiceiuri sănătoase atunci te așteptăm la un el.

Vrei acest curs în compania ta? Trimite un email și hai să discutăm!

8. Acțiune, acțiune, acțiune

În leadership totul se rezumă la acțiune. Acest principiu este legat de viața noastră. În viață nu poți avea nimic dacă nu acționezi asupra la ceea ce dorești.

Cele 8 principii pentru un self leadership autentic au fost aplicate la mine. Acum dacă la mine a mers nu pot ști concret dacă merg și la tine. Pentru a vedea dacă funcționează aplică. Și ce facem că tot la acțiune ajungem.

Doar aplicând aceste principii ajungem să ne dăm seama ce fel de leadership folosim. Oare suntem autentici? Oare oamenii ne consideră lideri? Oare cât de mult mai am de învățat?

La aceste întrebări poți răspunde doar tu! Doar tu cel care citești acest articol scris de mine (Vlad).

Dacă ai întrebări referitor la aceste 8 principii pentru un self leadership autentic poți să  îmi scriis pe facebook, linkedin, twitter sau să ne trimiți un email ACUM.

Va mai urma un articol care va aduce cercetări noi privind dezvoltarea abilităților de leadership dar și noi moduri prin care un lider își poate îmbunătăți modul de lucru și acțiune.

Tu ce principii ai pe lângă aceste 8? Sunt sigur că sunt mult mai multe principii pe care aș putea să le folosesc, dar ușor ușor ajung la ele.

Cele 8 principii pentru un self leadership autentic sunt:

 • Sunt responsabil pentru acțiunile mele. – Cum pot să conștientizez acest lucru?
 • Sunt un observator asupra vieții mele. – Văd de 2 ori mai mult și sunt concentrat pe prezentul itneracțiunii.
 • Sunt conștient de acțiunile mele. – Fac ceea ce fac conștient.
 • Îmi dezvolt inteligența emoțională și socială. – Ce caut eu în viața mea?
 • Sunt mai responsabil financiar. – Am un plan 100% realist asupra veniturilor și a cheltuielilor?
 • Mă îngrijesc de sănătatea fizică. – Ce fac pentru sănătatea mea mentală-fizică-spirituală?
 • Creez obiective, planuri de acțiune și obiceiuri care mă duc către succes. – Am un plan creat pentru mine 100%?
 • Acțiune, acțiune, acțiune și încă puțină acțiune. – Acum încep!

Tu ce principiu folosești?

Comments 1

 1. Pingback: Lectii de leadership pe care le-am învățat pe ringul de dans - Yes Academy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *