increderea in training

Increderea

yesacademy Dezvoltare personala 1 Comment

Increderea este crucială în tot ceea ce facem.

De ce să avem încredere într-o persoană?

De ce ne-am încredința într-o persoană străină?

Ce ar trebui să se întâmple pentru a avea încredere în acea persoană?

Increderea ca și fericirea este un element abstract. Nu este un obiect ce poate fi definit, ci o relație creată între oameni.

Increderea necesită timp. În situații foarte rare se întâmplă să avem încredere într-o persoană într-un timp scurt.  Și pentru asta trebuie să existe un motiv extrem de puternic, care să stea la baza încrederii.

Cum se stabilește o relatie bazată pe încredere? Increderea vine mai întâi din cunoașterea sinelui. Dacă nu ne conștientizăm suficient limitele, valorile și obiectivele e posibil să ne punem increderea prea repede în cineva și acesta să ne dezamăgească.

Oamenii care își pun increderea în cineva foarte repede, pleacă de la premisa că e totul bine până la proba contrarie. Aceștia sunt cei care au o viață activă și la dezamăgiri suferă puternic.

La extrema cealaltă sunt persoanele care au un standard foarte ridicate și la care nu poți ajunge. Aceste persoane vor risca să devină solitari și izolați din punct de vedere emoțional.

De foarte multe ori spunem că „Increderea trebuie câștigată”. Parcă am fi la contabilitate, când punem faptele și acțiunile celorlalți în balanță pentru a vedea în ce parte se înclină.

Increderea este mai flexibilă, nu este „totul sau nimic”.

Cum se poate evalua increderea?

În funcție de două criterii, mari: sinceritate sau de competenta.

Primul criteriu se poate verifica în funcție de comportamentul persoanei respective (Își respectă promisiunile? Este congruentă în tot ceea ce face? Este echilibrată? Este consecventă în acțiunile întreprinse?). Aici sunt doar câteva întrebări care ți le poți pune pentru a trage o concluzie.

Cel de-al doilea criteriu se referă la competență. Aici putem vedea dacă o persoană este sinceră dar și dacă este capabilă să ducă la bun sfârșit ceea ce a promis.

Trebuie să ne străduim să fim sinceri și competenți pentru a inspira încredere prietenilor, clienților, șefilor și chiar unei persoane noi. Dacă ai așteptări de la anumite persoane, vezi dacă acele calități sunt în tine. Vezi ce poți face pentru a scoate tu la iveală acele calități care le ceri tuturor.

Cu încredere poți face pasul către acțiune, poți trece de la vis la realitate.

De aici începe viața cu adevărat!

PS: Ai azi inceredere in tine si in puterile tale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *