Participanții nemulțumiți vă pot îngreuna sesiunea de team building. În acest articol vei putea citi 5 motive pentru persoanele care urasc team building-ul și cum le poți combate.
Team building-ul poate părea uneori o scuză pentru a ieși de la birou, dar îi poate ajuta, de asemenea, pe angajați să se simtă mai implicați în cadrul organizației.
Cele mai frecvente 5 motive pentru persoanele care urasc team building-ul:
- „Activitățile de team building sunt o pierdere de timp!”
- „Activitățile de team building sunt stupide.”
- „Activitățile de team building mă obosesc. Sunt întotdeauna atât de pline de energie.”
- „Team Building este atât de ciudat. Ne forțează să facem lucruri împreună.”
- „Urăsc să fiu în echipa care pierde.”
Din păcate, există întotdeauna cel puțin o persoană care pur și simplu nu se bucură de aceste activități și se va plânge de acest lucru.
Indiferent că ești manager, lider, formator, facilitator sau om de HR poți combate cele 5 motive pentru persoanele care urasc team building-ul. Scopul va fi să asiguri o sesiune productivă și memorabilă.
1. „Activitățile de team building sunt o pierdere de timp!”
Pentru cei dependenți de muncă, să își ia o zi liberă pentru a lega prietenii cu colegii poate părea o pierdere totală de timp.
Ei ar prefera să termine acel raport lunar sau să pună ultimele retușuri la acea propunere de proiect important.
Rădăcina acestui sentiment este că pur și simplu nu văd beneficiile activităților de team building.
Ce puteți face:
Explicați obiectivele sesiunii de team building. Împărtășiți cu participanții obiectivele pe termen scurt și lung ale companiei și modul în care performanța echipei va juca un rol în atingerea acestor obiective.
Anunțați-i că sesiunea de team building nu este doar distracție și jocuri; este menită să consolideze performanța echipei.
Asigurați-vă că legați activitățile și discuțiile de obiectivele de formare și de rezultatele dorite ale învățării.
În timpul analizei de la sfârșitul fiecărei activități, participanții ar trebui să fie încurajați să împărtășească modul în care pot aplica ceea ce au învățat în activitatea lor de zi cu zi.
Dacă fiecare participant simte că a învățat ceva care contribuie la propria dezvoltare personală, nu va considera o zi de team building ca fiind o pierdere de timp.
Într-un team building participanții sunt cei care trebuie să aibă AHA-ul.
Cu cât sunt mai implicați entuziasmul și energia vor crește. Iar sintagma „activitățile de team building sunt o pierdere de timp!” o să rămână doar o presupoziție ce nu s-a îndeplinit.
Primul din cele 5 motive pentru persoanele care urasc team building-ul este extrem de întâlnit dar cu o comunicare clară și deschisă toată lumea va înțelege „De ce-ul unul team building.”
Vrei să organizezi un team building?
2. „Activitățile de team building sunt stupide”
Există câteva activități de team building destul de stupide, iar persoana care are această părere probabil că a participat fără să vrea la astfel de activități în sesiunile anterioare.
Poate că au fost nevoiți să alerge făcând zgomote de animale sau au fost legați la ochi în timp ce un coleg îi conducea printr-o cursă cu obstacole. Nu îi puteți învinovăți că nu vrea să treacă din nou prin asta.
Ce puteți face:
Este simplu: nu-i puneți pe participanți să facă activități prostești!
Țineți cont de intervalul de vârstă și de abilitățile fizice ale grupului dvs. și asigurați-vă că activitățile sunt potrivite pentru ei.
Cunoașteți obiectivele de formare și folosiți activități care vă vor ajuta să atingeți aceste obiective. Selectați activități care sunt distractive, dar care nu îi forțează pe participanți să se afle în situații jenante sau prea incomode.
Mai important, asigurați-vă că activitățile conduc într-adevăr la un obiectiv de învățare. Este în regulă să împingeți participanții în afara zonei lor de confort, dar faceți-o într-un mod rezonabil.
Pe lângă obiectivele de învățare mai e indicat să știi care e diferența între joc și joacă. Când ești mai clar asupra acestor lucruri poți dezvolta un concept de team building cu obiectivele foarte clare și activități care să atingă ceea ce îți propui.
În cadrul acestui punct sunt foarte multe subpuncte ce accentuează 5 motive pentru persoanele care urasc team building-ul. Poți folosi acest ghid pentru organizarea unui team building și beneficiile acestuia, pentru următorul tău team building.
Ce pot face pentru persoanele care urasc team building-ul și sunt introvertite?
3. „Activitățile de team building mă obosesc. Sunt întotdeauna atât de pline de energie.”
Pentru unii oameni, sintagma „activitati de team building” evocă imagini cu participanți gălăgioși care se întrec între ei într-o atmosferă zgomotoasă și haotică. Acesta este un scenariu de coșmar pentru introvertiți. Introvertiții reprezintă aproximativ 25-30% din populația României (sursă), așa că sunt șanse ca în echipa dumneavoastră să existe câțiva introvertiți cărora nu le plac perioadele prelungite de activități cu energie ridicată.
Ce puteți face:
Recunoașteți că membrii echipei au niveluri diferite de toleranță pentru activitățile cu energie ridicată. Variați ritmul activităților pe parcursul zilei și includeți câteva momente de liniște pentru reflecție.
Acest lucru le permite introvertiților să proceseze informațiile pe care le-au învățat.
De asemenea, este posibil să doriți să organizați unele grupări pentru anumite activități pentru a asigura un amestec bun de extrovertiți și introvertiți. Monitorizați nivelul de energie al grupului și fiți flexibil.
Dacă energia sau concentrarea lor este scăzută, ar putea fi timpul să treceți la altceva.
Nu vă fie frică să treceți la următoarea activitate, uneori e mai bine să faci o pauză și să mergi mai departe decât să te afunzi într-o activitate ce nu e plăcută de majoritatea colegilor. Este unul din acele 5 motive pentru persoanele care urasc team building-ul.
Ți-am pregătit activități care să includă și persoanele introvertite.
4. „Team Building este atât de ciudat. Ne forțează să facem lucruri împreună”.
Există activități de team building concepute atât pentru grupuri care se cunosc deja bine, cât și pentru grupuri care nu se cunosc deloc. Puteți selecta activități care să se potrivească nivelului lor de confort.
Indiferent dacă participanții se cunosc sau nu, activitățile de introducere pot ajuta la reducerea diferențelor și la crearea unui mediu de coeziune. Un obiectiv al team building-ului este ca colegii să se conecteze în afara locului de muncă și să se cunoască la un nivel mai personal. Un anumit nivel de stângăcie este de așteptat pe măsură ce grupul încearcă să spargă „zidul”.
Ce puteți face:
Team building-ul nu trebuie să fie întotdeauna un program structurat care să implice un trainer. Activitățile sociale și petrecerea timpului împreună în afara biroului ar putea fi primul pas înainte de a vă lansa într-un program specializat, conceput pentru a consolida performanța echipei dumneavoastră. Dacă aveți o sesiune structurată de o zi întreagă, este important să construiți relații între membrii echipei încă de la început.
Fiți atent la reacțiile lor la activități și la cine nu participă. În cazul în care un participant își exprimă reticența, dumneavoastră sau formatorul ați putea discuta discret cu el și să-i abordați preocupările. Atunci când participanții se simt în siguranță în cadrul grupului, este mai probabil să urmeze programul și să aibă încredere în procesul team building-ului.
5. „Urăsc să fiu în echipa care pierde”.
Activitățile de consolidare a echipei pot fi de natură competitivă (de exemplu, opunând un grup împotriva altuia, unul dintre ei ieșind învingător), iar acest lucru poate avea un efect psihologic negativ asupra echipei mai mari.
Activitățile competitive de team building nu încurajează o experiență de succes.
Imaginați-vă următorul lucru: sunteți un lucrător competent și harnic, care este excelent la locul de muncă. Apoi pierzi într-o activitate de team building și ți se spun toate motivele pentru care grupul tău a eșuat. Acest sentiment de eșec poate crea un sentiment de inadecvare care se infiltrează la locul de muncă.
Ce puteți face:
Concurența (și succesul sau eșecul care rezultă) vă poate învăța echipa multe despre îmbunătățirea comunicării, conducerea eficientă și puterea de planificare. Cu toate acestea, pentru a echilibra acest lucru, este nevoie de colaborare pentru a evidenția cât de mult pot realiza împreună ca echipă față de individual. Așadar, selectați activități care celebrează atât competiția, cât și colaborarea.
Ți-am pregătit următoarele articole de blog cu zeci de activități pentru echipa ta:
- jocuri creative
- 3 activitități indoor
- team building la mare
- team building la munte
Dacă vrei să colaborăm te rog să ne trimiți un email și hai să facem un eveniment adaptat 100% colegilor și echipei tale.
În timpul unei sesiuni de team building, gestionați în mod activ orice participant care este excesiv de competitiv.
Atunci când faceți o evaluare, nu uitați să încadrați activitatea ca pe o experiență de învățare, mai degrabă decât ca pe un succes sau un eșec. Reiterați faptul că procesul este mai important decât rezultatul.
Cele mai frecvente 5 motive pentru persoanele care urasc team building-ul și cum le poți combate:
- „Activitățile de team building sunt o pierdere de timp!”
- „Activitățile de team building sunt stupide.”
- „Activitățile de team building mă obosesc. Sunt întotdeauna atât de pline de energie.”
- „Team Building este atât de ciudat. Ne forțează să facem lucruri împreună.”
- „Urăsc să fiu în echipa care pierde.”
Profitați la maximum de activitatea de team building
Activitățile de team building pot fi un instrument util pentru a promova cooperarea și rezolvarea problemelor în organizația dumneavoastră sau o sursă potențială de anxietate și frustrare.
Cele mai bune rezultate apar atunci când toți cei din grup au o abordare pozitivă și participă activ. Folosiți strategiile de mai sus pentru a aborda obiecțiile și pentru a-i face pe toți să se implice, astfel încât să puteți obține cele mai bune rezultate din următoarea sesiune de team building.